Cursus Slaaplessen-4
voor Oefentherapeuten
en zorgprofessionals uit België

Leuk wanneer je meedoet en ook een Slaapoefentherapeut gaat worden 🙂

Wat ga je leren?

Je krijgt alle theorie en praktijk die je nodig hebt om direct aan de gang te gaan als slaapexpert met het behandelen van mensen met slaapproblemen in je eigen praktijk. Cursisten die je voor gingen beschrijven de cursus als een diepgaande, leerzame en praktische cursus waar je absoluut enthousiast van wordt. De waardering is een 8,9!

DAG 1: alle basiskennis, onderliggende slaapmodellen en slaapneurologie, -fysiologie en -psychologie. Je proeft van de methode Slaapoefentherapie en je ervaart de eerste set ontspanningsoefeningen t.b.v. slaap.

DAG 2: Je leert alles over de onderdelen van de CGT-i. We zoomen in op de aanpak bij de disfunctionele gedachten. Je leert de kracht van Cognitieve Therapie, de Mindfulness en de Acceptance and Commitment Therapy en hoe deze zich tot elkaar verhouden. We eindigen de dag met veel oefenstof en oefenervaring.

DAG 3: We duiken de praktijk in. Hoe start je met de methode Slaapoefentherapie bij een aanmelding in je praktijk? Je oefent met anamnese, onderzoek, vragenlijsten, slaap-waakkalender, toepassen CGT-i, slaaprestrictie, wanneer doe je wat? Je leert van meerdere casussen en je ontdekt de valkuilen en de kansen van je Slaapoefentherapie.

Na deze basisscholing kun je je als je wilt verder verdiepen richting baby's - zwangeren - kinderen - ouderen 🙂

Theorie

 • Verklarende modellen en slaapfysiologie;
 • Soorten slaapproblemen, oorzaken en gevolgen;
 • Methodisch handelen, onze beslisboom, anamnesevragen en onderzoeksmogelijkheden;
 • Gebruik van een slaap-waakdagboek en vragenlijsten;
 • Optimaal invullen van je digitaal patiëntendossier;
 • Behandelmogelijkheden gedragsmatig en fysiologisch;
 • Cognitieve gedragstherapie en het ombuigen van disfunctionele gedachten, ACT- en Mindfulness based interventies
 • Dwarsverbanden en vicieuze cirkels bij slaapproblemen;
 • Start van het gebruik van de methode Slaapoefentherapie. (dit loopt na de cursus door)

Praktijk

 • 45-50% van de cursus is praktijk;
 • Slaapoefenstof geven en beleven;
 • In groepjes uitwerken van dysfunctionele gedachten.
 • Samen oefenen met casuïstiek, de anamnese en het onderzoek en de onderdelen van CGT-i.
cursus slaapoefentherapeut

2024 - wordt aangevraagd

???

accreditatiepunten

60%

Vakinhoudelijk handelen

40%

Wetenschap

Nieuwe doelgroep en toekomstbestendige zorg!

Met de opgedane kennis en de oefeningen bereik je een compleet nieuwe doelgroep!  Daarbij kan je praktijk opvallende meerwaarde leveren in de toekomstige NETWERKZORG / REGIOZORG / WIJKZORG. Je profileert en positioneert jezelf beter in het veranderende zorglandschap met je unieke kennis op het gebied van slaapverbetering. (CGT-i)

 • mensen met inslaappproblemen, doorslaapproblemen of die te vroeg wakker worden;
 • hulp bij het afbouwen van slaapmedicatie (methode Benzomoe)
 • mensen die "nooit" goed hebben kunnen slapen;
 • mensen die teveel druk leggen op de wens om te slapen, ze "moeten" slapen;
 • bioritme problematiek zoals jetlag, ploegendiensten of verlaat slaapfase syndroom (DSPS);
 • mensen die veel wakker zijn gehouden (door hun baby/ pijn/ operatie..) en nu niet meer goed kunnen slapen;
 • oververmoeide, overwerkte of licht depressieve mensen;
 • mensen met slaapapneu en therapietrouw met het CPAP apparaat of de MRA-beugel;
 • mensen met veel spanningen/zorgen die hiervan niet kunnen slapen;
 • Mensen met allerlei andere klachten (pijn) die hun doorwerking hebben op de slaap zo ook piekeraars of vrouwen in de overgang.

De naamsbekendheid en erkenning van de Slaapoefentherapie onder verwijzers en patiënten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Slaapoefentherapie staat in richtlijnen, standaarden, en is onderdeel van het EIN (European Insomnia Network). Tussen onze start in 2014 en het heden zijn we als serieuze slaapprofessionals erkend in de eerste- en tweedelijns slaapzorg.

Huidige samenwerkingspartners

Slaapcentra, apneuvereniging, vereniging restless legs, NSI, KSYOS, Beter Verwijs, Gezonde Leefstijl op School, JOGG, en de Politie (NL)

Details van deze slaapcursus

De cursus Slaaplessen-v4 in Houten betreft een HBO+ 3-daagse klassikale cursus (10:00 - 16:30) op locatie in Houten (NL)

Het huiswerk is een essentieel en groot onderdeel van de cursus waar je stukje bij beetje doorheen wordt geleid gedurende enkele weken. Onderschat deze tijdsinvestering niet! (ruim 20 uur per maand). Juist door deze voorbereidingen zijn de klassikale bijeenkomsten kernachtig, verdiepend en effectief.

De voorbereidingen bestaan uit het lezen van 2 boeken met boektoetsen. Het doorwerken van 3 online modules en het lezen en begrijpen van 1 wetenschappelijk artikel.

De cursus is inclusief drankjes, lekkers, uitgebreide lunch, ons werkboek en het boekje Slaaplessen. Investering : € 595,- en €83,00 bijkomende kosten.

Deze cursus scoort gemiddeld een 8.9 op de evaluatieformulieren.

Bijkomende kosten

Na afronding van de cursus geniet je 3 maanden lang GRATIS van de voordelen van ons netwerk.

 • toegang en gebruik van de Kennisbank met handige documenten, presentaties en actuele wetenschap en webinars, opstarthulp bij het vermarkten van de slaaptherapie;
 • toegang tot onze community in de Facebook groep, met waardevolle informatie, praktijk cases, overleg met en succesverhalen van collegae Slaapoefentherapeuten;
 • je praktijkvermelding op www.slaapoefentherapie.nl
 • recht op korting bij aanschaf van de boekjes Slaaplessen.

Na deze 3 maanden krijg je een betalingsverzoek voor de contributie van het netwerk. Eenmaal LID mag je naast het bovengenoemde gebruik maken van het woordmerk Slaapoefentherapie® en het logo en mag je alle PR-materialen bestellen;

Wat je collega’s als heel waardevol ervaren is de "community" van Slaapoefentherapeuten in een besloten Facebookgroep waar we allemaal met elkaar verbonden blijven en elkaar helpen. Zo blijven we eenvoudig up-to-date en inspireren en motiveren we elkaar. Wij DELEN alles wat we ontwikkelen en leren zoals: cases, presentaties, artsenbrieven, ideeën, actualiteiten of wat er aan bij- en nascholing voorbij komt op het gebied van slaap. Wij helpen elkaar allemaal!

Ons motto : Samen sterk in plaats van ieder voor zich !!

INSCHRIJVEN !

Wil je deelnemen in deze cursus voor Oefentherapeuten? Schrijf je dan direct in via de trainingsagenda of neem vrijblijvend contact met me op als je vragen hebt.

(nog) niet deelnemen?

Maar wil je wel op de hoogte blijven van alle positieve ontwikkelingen binnen de Slaapoefentherapie?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Landelijk netwerk

Indien je 3 maanden na afronding lid wilt worden van ons netwerk, dan betaal je daarvoor jaarlijks contributie : € 90,- ten behoeve van je praktijkvermelding op de praktijkzoeker van www.slaapoefentherapie.nl / gebruik kennisbank / toegang besloten community (Facebookgroep) met collegae Slaapoefentherapeuten / recht op korting boekjes / gebruik van het woordmerk Slaapoefentherapie® en het logo (beeldmerk) / gebruik van e-health / inkoop alle PR-materialen / gevelbord.